Mesajul Rectorului

 Dragi studenți, Dragi colegi,

 

    Anul universitar 2020 - 2021 aduce întregii comunități academice o serie de provocări noi, excepționale și greu de gestionat. Contextul epidemiologic care ne-a schimbat stilul de viață în ultimele luni, ne-a determinat să regândim la scară largă conceptele despre umanitate și omenie, despre profesie și profesionalism, despre rolul medicului în societate.

 

    Nu a fost și nu este ușor să te adaptezi din mers unor condiții de lucru neprevăzute și despre care nu poți face nici un fel de predicții. Dar trebuie să privim întotdeauna înainte și să nu uităm nici o clipă de menirea noastră profesională.

 

    Medicina este o profesie care se învață în primul rând prin practică. Cel de-al doilea semestru al anului universitar care s-a încheiat a reprezentat o piatră de încercare pentru toți actorii implicați în instruirea medicală sau în actul medical. Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a încercat să se adapteze din mers neprevăzutului, punând în prim plan siguranța tuturor studenților și a întregului corp academic. Cu ajutorul vostru, al studenților noștri, am reușit astfel să finalizăm o etapă grea și să începem o alta despre care nu știm cum va evolua.

 

    Dragi studenți, dragi profesori, vreau să vă transmit toată considerația mea pentru modul în care ați realizat pregătirea profesională, răbdarea cu care ați gestionat schimbările impuse de restricții și maturitatea de care ați dat dovadă punând în prim plan siguranța noastră, a tuturor. Vă mulțumesc pentru determinare, pentru perseverență, pentru asumare și responsabilitate.

 

    Pentru pregătirea anului universitar 2020 -2021, tot corpul academic al UMF din Craiova a lucrat intens pentru a oferi învățământ de calitate în condiții de siguranță, fie că vom împărți fizic același spațiu, fie că spațiul în care vom lucra va fi unul virtual.

 

    Medicina se face la capul bolnavului. Însă, cel puțin semestrul acesta, nu știm cât va fi posibil acest lucru. Atunci când activitatea clinică nu va fi posibilă, avem suficiente dotări materiale și suficientă determinare care ne permit să suplinim în actul de pregătire profesională interacțiunea cu pacientul. Avem dotări de excepție, un Centru de simulare care conține tehnologie de ultimă generație și care vă poate ajuta în activitatea practică, un corp profesoral pregătit să ofere suport educațional și consiliere didactică de calitate.

 

    Modul clar în care în care se va desfășura activitatea didactică, pe fiecare facultate, an de studiu sau disciplină, va fi postat pe site-ul universității de către Decanate. Va fi un mod de lucru hibrid care va implica activitate față în față în spitalele universitare sau în laboratoarele din corpurile de clădire ale UMF din Craiova cât și activitate on-line, toate planificate astfel încât să realizeze echilibrul între educația medicală de calitate și siguranța studenților, a cadrelor didactice și a pacienților.

 

    Singurul lucru de care vă pot asigura cu certitudine este că distanțarea fizică nu va implica niciodată distanțarea socială și lipsa comunicării între corpul academic și studenți. Așa că, fiți pregătiți pentru un an universitar special, în care doar împreună vom putea să transformăm încercările și necunoscutele în reușite și oportunități.

 

    Vă aștept cu drag în anul universitar 2020-2021.

    Totul va fi bine!

 

    Prof. Univ. Dr. Dan Ionuț Gheonea

    Rector,

    Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova

 

 21.09.2020