Acasa Servicii Gripa noua

Gripa cu noul virus H1N1

 

Motto: Cel mai important efect al gripei pandemice este panica.
Ce este gripa H1N1?
Gripa cu noul virus H1N1 este o boală infecţioasă contagioasă determinată de virusul omolog (AH1N1 2009). A fost denumită gripă porcină, pentru ca a fost depistată iniţial la porci de la care s-a realizat transmiterea la om. OMS recomadă însă, utilizarea numelui de gripă cu virusul AH1N1 sau gripă “nouă”.
Până la sfârşitul lunii octombrie la nivel mondial au fost depistate peste 400 000 de cazuri în majoritatea ţărilor lumii.
Care este rolul UMF Craiova şi al studenţilor ei?
Profilul medical al Universităţii noastre ne obligă la o atitudine profesionistă activă în gestionarea locală a pandemiei de gripă, prin asigurarea unei desfăşurări sigure a activităţilor educaţionale specifice şi implicarea in acţiuni de sprijin la nivelul comunităţii.
Studenţilor medicinişti le revine obligaţia morală de a dovedi o atitudine responsabilă şi de a se implica în problemele de sănătate ale comunităţii, pe baza argumentelor ştiinţifice şi medicinei bazate pe dovezi, prin transmiterea unui mesaj corect din punct de vedere medical, social şi moral.
Studenţii medicinişti au fost întotdeuna în linia întâi, alături de cadrele medicale, în toate marile provocări la adresa siguranţei umane.
Care sunt simptomele gripei H1N1?
Principalele simptome ale noii gripe H1N1 sunt:
  • Febră >380C
  • Tuse sau dificultăţi de respiraţie
  • Cefalee (dureri de cap)
  • Rinoree
  • Dureri în gât
  • Mialgii (dureri musculare),
  • Astenie (oboseală),
  • Strănut, nas înfundat, pierderea poftei de mâncare
  • Până la jumătate din cazuri pot prezenta vărsături ş/ sau diaree
 
Nu trebuie să aveți toate aceste simptome! Este importantă febra la care se asociază variabil unul sau mai multe simptome.
 
Resurse suplimentare


Ce trebuie sa faceţi dacă apar aceste simptome?
 
Primul lucru este să consultați un medic. De preferat este să vă sunați medicul de familie, iar dacă nu este disponibil, atunci puteți solicita consultul altui specialist.
Izolați-vă la domiciliu. Izolarea, o măsură comună multor boli infecțioase, limitează răspândirea gripei la alte persoane (prieteni, familie, colegi, sau orice altă personă care vine în contact cu voi).
Evitaţi contactul direct, neprotejat cu membrii familiei sau colegii. Purtaţi mască atunci când sunt în preajmă. Este evident că deplasările sau vizitele în această perioadă nu sunt recomandate, la urma urmei sunteţi bolnav.
Spalaţi-vă repetat şi corect pe mâini, cu apă şi săpun obişnuit, şi evitaţi autoinocularea (oculară, nasală sau orală de pe propria mână potenţial contaminată)
Dacă sunteţi din localitate, izolarea se face la domiciuliu!
Dacă sunteţi căminist, izolarea se face în camera din cămin.
Se recomandă anunţarea colegilor şi a Comitetului de Acţiune Împotriva Gripei (CAIG) constituit la nivelul UMF Craiova.Completaţi formularul special de gripă şi trimiteţi-l printr-un prieten sau coleg (preferabil scanat) la CAIG sau secretariatele decanatelor.
Cine vă poate ajuta?

Este bine să vă identificaţi un coleg care poate fi ”prietenul de gripă”, - cineva cu care puteţi să păstraţi legătura şi care vă poate ajuta cu procurarea/cumpărarea şi furnizarea medicamentelor, alimentelor şi a altor lucruri esenţiale la locul de izolare Pastraţi legătura telefonic şi purtaţi masca atunci când vă aflaţi faţă în faţă. Ar fi păcat să se îmbolnăvească şi el. :)
Dacă sunteţi  din altă localitate apelaţi familia şi linişteşte-o!Orice părinte se alarmează când copilul său suferă. Mai mult, panica îl va face să fie mult mai îngrijoraţ decât este nevoie.
Nu uitaţi! Dacă sunteţi student informaţi şi Comitetul de Acţiune Împotriva Gripei (CAIG). Acolo veţi găsi colegii voştri voluntari, medici, cadre didactice şi chiar prieteni. Contactaţi-i telefonic sau prin e-mail. Îi veţi găsi acolo, pentru a vă ajuta! Comunicaţi-le datele personale (numele şi prenumele, facultatea, anul, grupa), numărul de telefon, adresa de email şi completaţi chestonarul.
Dacă sunteţi căminist, vă vor putea ajuta şi cu procurarea medicamentelor şi alimentelor.
Ne găsiţi la:
Sediul ALUMNI, Căminul 2 al UMF Craiova, parter (ultima cameră pe partea dreaptă a culoarului)
Telefon:
 
 
Cum vă trataţi?
Urmați sfaturile medicului!
Tratamentul gripei noi H1N1 nu diferă semnificativ de cel al gripei de sezon.
Folosiți medicamentele simptomatice recomandate (antitermice, antitusive, vitamine).
Consumați lichide multe (ceaiuri) și fructe.
Evitați efortul.
Antiviralele – În majoritatea cazurilor nu sunt necesare. Se administrează numai numai la prescrierea medicului infecţionist.
Nu este nevoie sa vă trataţi cu antibiotice dacă acestea nu au fost recomadate de către medic.
Daca starea se agravează atunci informaţi medicul sau solicitaţi ajutor de urgenţă. Puteţi contacta oricând CAIG.
 
Ce puteţi face să evitaţi îmbolnăvirea cu gripă?
Puteţi reduce riscul de infecţie în mod semnificativ prin asigurarea unor standarde bune de igienă.
Spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi săpun pentru a reduce răspândirea virusului de pe mâini la faţă sau la alte persoane.
Acoperiţi-vă gura şi nasul atunci când strănutaţi sau tuşiţi cu un şerveţel de unică folosinţă. Aruncaţi-l după utilizare într-un loc special.
Menţineţi curăţenia cu ajutorul unui produs normal de curăţare sau dezinfectant
Nu uitaţi! Este foarte important:
Purtaţimască atunci când vă aflaţi în apropierea unui bolnav sau suspect.
Evitaţi deplasările de orice natură în spaţii aglomerate, recreative  sau comune.
Comitetul de Acţiune Împotriva Gripei H1N1 (CAIG)
Pentru o mai bună organizare a activităţilor împotriva gripei ”noi” în UMF Craiova s-a constituit un comitet de acţiune antiepidemică, care va funcţiona până în momentul constatării dispariţiei riscului epidemiologic.
Responsabil universitate – Şef lucrări Dr. Dinescu Sorin Nicolae, e-mail: dinescus@gmail.com
Decanii de an de la toate facultăţile
Şef serviciu social – Khalaf Elena
Responsabil asociaţia absolvenţilor (ALUMNI) - Asist. univ. Dr. Ciurea Marius
Responsabili serii
Grup de sprijin SSM (studenţi voluntari) – Stud. Apipie Bogdan, e-mail: mailto:petre_c87_2004@yahoo.com