Acasa Servicii Departamente Genomică Umana

LGU

[LGU in English]

                    

 

 

Laboratorul de Genomică Umană (LGU)

Centrul Regional de Genetică Medica Dolj

 

 

LGU aparține Centrului de Diagnostic și Tratament al UMF din Craiova.

 

Incepand din iunie 2015 activitatea de diagnostic genetic a LGU se derulează sub coordonarea Centrului Regional de Genetică Medica Dolj (CRGM Dolj). CRGM Dolj a fost inclus în structura Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova prin Ordinul Ministrului Sanatatii 705/04.06.2015.


Conform acestui ordin:

1. - Laboratorul de Genomica Umana (UMF Craiova) devine laboratorul de genetica medicala al CRGM Dolj

2.- se infiinteaza in structura SCJUC Compartimentul de Genetica Medicala care are la dispozitie 5 paturi in regim de spitalizare de zi

3.- Cabinetul de Genetica Medicala din Ambulatoriul SCJUC (in structura SCJUC din anul 2012 ), alaturi de structurile de la punctele 1 si 2, sunt sub coordonarea Centrului Regional de Genetica Medicala Dolj.

 

 

Misiunea LGU este complexă, urmărind punerea în practică a unei viziuni integrate asupra Geneticii Umane care să includă: genetica medicală clinică și diagnosticul genetic de laborator, educația medicală specifică și activități de cercetare-dezvoltare-inovare.

 

Încă de la înființare LGU s-a constituit în centru regional de instruire a medicilor rezidenți în specialitatea Genetică Medicală.

 

 

 

 

 

Activitatea de diagnostic a LGU este realizată în cadrul a trei module principale cu activități complementare: Genetică MolecularăCitogenetică și Culturi celulare. Echiparea acestor module cu sisteme moderne de analiză genetică avansată permite efectuarea unor evaluări comprehensive în domenii medicale diverse precum: Gastroenterologie, Oncologie/Hematologie, Diagnosticul prenatal și neonatal, Pediatrie,  etc. Dintre metodele genetice disponibile în cadrul LGU pot fi menționate: cariotiparea clasică și moleculară (Hibridizarea Genomică Comparativă), Real-Time PCR, Microarray, secvențierea și analiza de fragmente ADN (ex.: MLPA).

 

LGU se dezvoltă în permanență atât prin dotarea cu echipamente specifice de înaltă tehnologie, introducerea și optimizarea unor noi metode de evaluare a genomului uman, cât și prin instruirea personalului. Acest proces este susținut prin participarea activă a membrilor laboratorului în peste 20 proiecte naționale/internaționale de cercetare/dezvoltare a infrastructurii.

 

Amenajarea laboratoarelor, precum și achizitia suplimentară a unor echipamente de inaltă performanța a fost realizată prin proiectul TARGET (Centru de cercetare si tratament in gastroenterologie prin metode imagistice si tehnici moleculare) – finanțat de ANCS cu peste 10.000.000 de euro.

 

Dintre cele mai importante proiecte de cercetare aflate in derulare in cadrul LGU pot fi menționate: REACT (Real-time Evaluation of Treatment Effects in Advanced ColorecTal Carcinoma) - Granturi Suport - Bridge Grant și TANDEM (Concurrent Tuberculosis and Diabetes Mellitus; unraveling the causal link, and improving care) – FP7 (The Seventh Framework Programme).

 

 

LGU este localizat în sediul UMF Craiova din Bulevardul 1 Mai (Clădirea Nouă, demisol), în imediata vecinătate a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova (SCJUC). Contactul laboratorului cu pacienții este realizat prin medicii LGU ce au integrare clinică în Cabinetul de Genetică Medicală al Ambulatoriului SCJUC.